DOLAR 19,1906 0.04%
EURO 20,8128 -0.7%
ALTIN 1.220,04-0,04
BITCOIN %
İstanbul
17°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Justin Bieber ile gündeme geldi ama dikkat! Karşılıklı açılan cam bile felç edebilir
  • Gazete Deva
  • Gündem
  • Justin Bieber ile gündeme geldi ama dikkat! Karşılıklı açılan cam bile felç edebilir

Justin Bieber ile gündeme geldi ama dikkat! Karşılıklı açılan cam bile felç edebilir

ABONE OL
Haziran 20, 2022 03:10
Justin Bieber ile gündeme geldi ama dikkat! Karşılıklı açılan cam bile felç edebilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Milliyet.com.tr – Dünyaca ünlü müzikçi Justin Bieber geçen hafta ender görülen bir virüs nedeniyle yüzünün sağ tarafında “tam felç” yaşadığını açıklamış ve toplumsal medyada yaptığı paylaşım çok konuşulmuştu.  Birçok konserini iptal etmek zorunda kalan müzikçinin yaşadığı bu durumun sebebinin ise Ramsay Hunt sendromu olduğu belirtilmişti. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Ebru Işık Yavuz Ramsay Hunt sendromunu bir virüs enfeksiyonu sonrası kulak içinde kabarcıkların oluşmasına bağlı olarak yüz sonunun tutulması formunda tanımlıyor.

Yüz felci olaylarında buna eşlik eden bir viral enfeksiyon var mı diye araştırıldığını söyleyen Doç. Dr. Yavuz, “Eğer kulak içinde kabarcıklar olduğunu görüyorsak o vakit hastada bir virüse bağlı olarak yüz felci ortaya çıktı diye düşünürüz. Yani bu yüz felcinin sebebinin aslında nedeni bilinmeyen bir yüz felci değil de virüse bağlı bir yüz felci olduğunu düşünebiliriz” şeklinde açıkladı.

Bu durumla ekseriyetle hastaların bağışıklık sistemlerinin düşük olduğu periyotlarda karşılaşıldığının altını çizen Doç. Dr. Ebru Işık Yavuz, “Bu bir kanser hastalığı olabilir ya da rastgele bir sebeple bağışıklık sisteminin bozulduğu, gerginliğin, gerilimin, yorgunluğun, uykusuzluğunun olduğu bir devir olabilir. Bu türlü devirlerde bağışıklık sistemi zayıfladığı için bu virüsün bu sendroma sebep olma ihtimali artabilir” dedi.

ŞİDDETLİ AĞRILAR YARATIYOR

Yüzünün bir tarafını kullanamayan Bieber, akıllara bahar-yaz aylarında sıklıkla karşılaşılan yüz felcini de getirdi. Yüz felcinin (Bell paralizisi) çoğunlukla ani soğuğa maruz kalmayla ortaya çıktığına değinen Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, bu hastalıkta yüzün bir yarısında felç görüldüğüne dikkat çekti. Bell paralizisinin facial hududun baş kemiğinden çıkarken geçtiği dar kanalda sıkışmasıyla ortaya çıktığını söyleyen Yavuz, Ramsay Hunt sendromu bağlı yüz felci ile Bell paralizisi ortasındaki farklara değindi:

“Gerek Ramsay Hunt sendromunda gerekse Bell felcinde felç olan tarafta göz kapatılamaz ve açık kalır, ağız sağlam tarafa hakikat kayar. Ramsay Hunt sendromunda şiddetli ağrılar varken Bell felcinde çoğunlukla önemli bir ağrı olmaz ancak her iki hastalıkta da manzara açısından çok rahatsız edici bir durum vardır. Ağır durumlarda yemek yemede ve çiğnemede zorluklar olur.”

‘OPERASYONUN YARARI YOK’

Klasik bir yüz felci tablosunda 6 ay içinde hastaların dörtte üçünde tama yakın düzelme görüldüğünü vurgulayan Uzm. Dr. Yavuz, Ramsay Hunt sendromunda gidişatın daha makus olduğunu lisana getirerek, “Hastaların lakin beşte birinde tam düzelme olur. Hiç düzelme belirtisi göstermeyen Bell felci hadiselerinde EMG tetkikinin sonucuna nazaran yüz hududunu baskıdan kurtarma hedefli operasyonlar da planlanabilir. Ancak Ramsay Hunt sendromunda operasyonun bir yararı olmaz. Tedavide fizik tedavi teşebbüsleriyle bir arada ilaç tedavisi uygulanır. Ramsay Hunt sendromunda ek olarak antiviral ilaçlar da tedaviye eklenir” bilgisini paylaştı.

“Bazı yüz felci olaylarında her türlü tedaviye karşın güzelleşme olmayabilir ya da yetersiz düzgünleşme görülebilir” diyen  Yavuz, “6 ay geçtiği halde düzelme olmayan yüz felci olaylarında ilerleyen süreç içerisinde pek düzelme görülmez. İyileşmeyen yüz felci hadiselerinde yüz görünümünü değiştirmek için estetik cerrahi seçenekleri düşünülebilir. Bununla birlikte estetik emelli operasyonlardan evvel repetitif TMS uygulamaları da denenebilir” tavsiyesinde bulundu.

KLİMA VE OTOMOBİL CAMLARINA DİKKAT!

Peki yüz felcine karşı kendimizi muhafazanın yolu ne? Yazın süratlice serinlemek için başvurulan seçenekler ortasında başı çeken klimalar konusunda ihtarda bulunan Uzm. Dr. Mehmet Yavuz, klima ile yüz felci ortasındaki ilgiyi de şöyle açıkladı:

“Özellikle yüze direkt denk gelen soğuk üfürmeler yüz felcine sebep olabilir. Bu mevzu araçlarda daha da kıymetli. Sıcak dış ortamdan aniden klimalı soğuk ortama geçmek Bell paralizisi dediğimiz yüz felçlerine neden olabilir. Araçlarda mutlaka karşılıklı her iki cam da açık olmamalı, klima çalışırken de camlar kapatılmalı. Örneğin 40 santigrat derece sıcaktan birden 20 santigrat derecedeki bir ortama geçmek otonom hudut sisteminin vagal tesirine bağlı olarak baş dönmesi, dengesizlik hissi ve terleme üzere belirtiler ortaya çıkarabilir. Bilhassa yazın sıcak havalarda ortam ısısı 25 derece civarında ayarlanmalı. Aksi takdirde soğuk tesirine bağlı kas ve eklem ağrıları da kaçınılmaz olur.” 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.