MİTHAT YURDAKUL Ankara – Türkiye’deki çıraklık sistemini inceleyen Milletlerarası Çalışma Örgütü (ILO), otomotiv bölümünde, kaynak makinesi kullanan çırakların, gözetici ekipman olmadan tehlikeli gazları soluduğuna, çırakların hafta sonu da dahil olmak üzere uzun çalışma saatlerine ve iş güvenliği tehlikelerine maruz kaldığına dikkat çekti.
Türkiye’de çıraklığın mevcut durumunu inceleyen ILO’nun raporuna nazaran, çırakların verildiği işletmelerin büyük kısmı, Türkiye’de genel olarak daha makûs iş sıhhati ve güvenliği şartlarına sahip olan KOBİ’ler. Bilhassa otomotiv bölümünde, kaynak makineleri kullanan çıraklar, gözetici ekipman olmadan tehlikeli gazları soluyarak önemli yaralanma tehlikelerine maruz kalıyor.
Uluslararası çalışma standartlarının, 16 yaş altı çocukların gece çalışmasını yasakladığına işaret edilen raporda, “Okula gidemeyen çocukların diplomasız kalmayacak ve meslek öğrenecek olması fikri, fakir ailelere cazip görünmektedir. Böylelikle çocuklar, fizikî ve ruhsal olarak kırılgan olacakları durumlarda, kendilerini savunma imkanları olmadan işletmelerin kollarına itilmektedir. Çırakların hafta sonları da dahil olmak üzere uzun çalışma saatlerine maruz kaldığı tekraren lisana getirilmektedir” denildi. Raporda, şimdi fizikî gelişimlerini tamamlamadan bir işyerinin neredeyse tüm sorumluluğunu üstlenen çırakların, iş sıhhati ve güvenliği riskleriyle karşı karşıya kaldığına dikkat çekildi.
GÜNDEM
09 Haziran 2023SPOR
09 Haziran 2023GÜNDEM
09 Haziran 2023SPOR
09 Haziran 2023SPOR
09 Haziran 2023GÜNDEM
09 Haziran 2023GÜNDEM
09 Haziran 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.