Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Hatalarla Uğraş Şubesi takımları, 10 aylık teknik ve fiziki takip sonucu demir-çelik bölümünde faaliyet gösteren 3 başka hata örgütüne yönelik ‘Demir Yumruk’ operasyonu düzenledi. Ankara merkezli 29 vilayette düzenlenen operasyonda gözaltına alınan şüphelilerden 225’i, sıhhat denetiminin akabinde adliyeye sevk edildi.
Cumhuriyet Savcısı’nın talebi üzerine 210 kuşkulu hakkında ek gözaltı müddeti verildi. Çökertilen 3 cürüm örgütünden birinin başkanı Erol Evcil’in de ortalarında olduğu 15 kuşkulu, tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Erol Evcil, Tolga Demirel, Hasan Kabuklu, Fırat Ardıç, ‘kamu kuruluşlarının ziyanına dolandırıcılık’ ve ‘suç işlemek hedefiyle örgüt kurma’ cürümlerinden, kuşkulu Sadun Budinli ise ‘kamu kuruluşlarının ziyanına dolandırıcılık’ ile ‘suç örgütüne üye olmak’ hatalarından tutuklandı. 10 kişi ise isimli denetim kuralıyla hür bırakıldı.
‘3 MİLYAR 9 MİLYON TL VERGİ BORCUM VAR’
Erol Evcil’in, Ankara Sulh Ceza Hakimliğindeki sözü ortaya çıktı. Evcil, Türkiye genelinde 4 demir çelik fabrikasının bulunduğunu, bu iş yerlerinde 3 bin 800 kişinin istihdam edildiğini belirtti. Fabrikaların 2006 ve 2015 yılları ortasına ilişkin vergi borçlarının biriktiğini söyleyen Evcil, “Bunların vergi borcu 3 milyar 9 milyon civarındadır. Bu borç oluştuğunda 10 yıl tutuklu kalmıştım. Daha evvel ‘çete kurmak’ ve ‘dolandırıcılıktan’ yargılandım, beraat ettim. Dolandırıcılık gayesiyle hiçbir şey yapmadım. Vergi borçlarımın olduğu 2 şirket vardır. Sivas’taki demir çelik fabrikasında beraat ettiğim belge katılaşmadığı için üzerinde önlem vardır. Devleti dolandırma üzere bir niyetim yoktur. Benim yalnızca vergi borcum vardır” dedi.
Aynı cürümlerden tutuklanan öbür şüpheliler, Tolga Demirel, Hasan Kabuklu ve Fırat Ardıç da sorgularında, Evcil’in sahibi olduğu fabrikalarda çalışan olduklarını, ortalarında yalnızca patron-işçi bağlantısının bulunduğunu ileri sürdü.
500 MİLYON TL ELE GEÇİRİLMİŞTİ
Operasyonda yaklaşık 4 kamyonu dolduran doküman ve ziynet eşyaları ile bavullar içinde 500 milyon lira ele geçirilmişti. Vergi kontrole takılmamak için demirleri, kent içindeki depolarda gezdirdiği belirlenen şüphelilerin, kentler ortasında Plaka Tanıma Sistemi’nde usulsüzlüğe yakalanmamak için de boş kamyonetleri ülke genelinde gezdirdiği saptanmıştı.
EVCİL’E REZİDANSTA GÖZALTI
Operasyonda gözaltına alınan Erol Eşrefoğlu’nun (Evcil), İskenderun’da kaldığı rezidansta kaçmaya çalışırken gözaltına alındığı belirtilmişti. Eşrefoğlu’nun liderliğini yaptığı çetenin ise yöneticileri sıkıntı durumdaki fabrikaları maksat aldığı tespit edilmişti. Çetenin, bu fabrikaları, taşınmazların haciz olmaması için kiraladığı saptanmıştı. Çeteye ilişkin iş yerlerinde ise 25 milyon lira ele geçirilmişti.
Çetenin, para nakillerinde kendi ortalarında ‘kurye’ diye tabir ettikleri şahısları kullandıkları belirlenmişti. Kuryelerin, birinci şirketten aldıkları paraları ortadaki paravan şirketlerin hesaplarına aktardıktan sonra en son Eşrefoğlu’na ilişkin şirkete nakit olarak getirdikleri tespit edilmişti. ‘Kurye’lerin ise silahlı müdafaalar eşliğinde hareket ettikleri öğrenilmişti.
GÜNDEM
02 Nisan 2023SPOR
02 Nisan 2023GÜNDEM
02 Nisan 2023SPOR
02 Nisan 2023SPOR
02 Nisan 2023GÜNDEM
02 Nisan 2023GÜNDEM
02 Nisan 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.